Opname sessie 11 December 2010: Dig A Pony

Zinkopeters Experimenteren Er Op Los!

Zaterdag 11 December 2010. Precies vier weken na de vorige sessie kwamen De Zinkopeters alweer bij elkaar in Spike City. Er is hard gewerkt in de November-sessie, maar het resultaat was desondanks minder bevredigend. Omdat er vergaande plannen waren voor video-opnames werd besloten toch nog een sessie in 2010 te plannen. Ook vandaag werd het weer een lange dag, maar dit keer was er aan het eind van de dag veel bereikt en geleerd. Hoewel iedereen er voor halftien was, begon de sessie traag. Eerst moesten er wat video-shoots gemaakt worden voor het op stapel staande video-project, in 'repeteer-modus'. Thomas voert de regie hierover. Er werd kort ge-mimed over Taxman. Daarna kon opgesteld worden voor de sessie. Hier traden problemen op met het microfoon-voorversterkertje van Peter. Dikke bak ruis op links. Dit werd opgelost door de overhead-microfoons dan maar direct op de Korg aan te sluiten, en de potmeters vrijwel helemaal open te zetten. Dit ging net goed (of net niet, dat moet nog blijken). Toen dat een aardige sound leek op te leveren, werd er wat geoefend met Dig A Pony.

Probleem van Dig A Pony was vooral: hoe dit op te nemen met volle drums en band, als je maar 8 kanalen tegelijk kunt inprikken? Voor de drums heb je minstens 6 kanalen nodig - twee overhead-mics, en mics op de basskick, snare, tomtom, en floortom. Dan heb je nog niks op de hihat, of de tomtoms in stereo. Maar goed. Je houdt dus twee kanalen over voor bas en gitaar, zang voegen we later toe. Er werd besloten om Ruud's gitaar live op te nemen, en die van Peter later over te dubben. Zo gezegd zo gedaan. De tweede volledige take (de afgebroken takes tellen we niet mee), was goed genoeg om de kleine foutjes te repareren, en overdubs aan toe te voegen. Jos repareerde twee bas-passages, voor Ruud was het typerende gitaar-riffje in de opening, refreinen en coda het piece de resistance van de dag. Maar een digitale recorder is geduldig, bits en bytes genoeg, en met een geduldige producer kom je dan uiteindelijk tot een goed resultaat.

Inmiddels was het drie uur geworden, en kwamen enkele heren van SBS de pauken verhuizen voor een kerst-concert morgen. Dat duurde even, tijd waarin de Zinkopeters zich een beetje inspeelde op Birthday, een track van het White Album dat Peter had gesuggereerd om es te oefenen. Veel herrie met die fuzz-gitaren. Toen de heren SBS weer vertrokken waren kon Peter zijn gitaar-riff (de 'Harrison'-partij) toevoegen aan Dig A Pony, en corrigeerde daar met inprikken ook nog een flink deel van. Het blijft nou eenmaal lastig om goed op de tel te blijven spelen.

Hierna was het tijd voor de pizza's, waar dit keer door iedereen rekening mee was gehouden. Lastig om na zo'n maaltijd weer aan het werk te gaan, maar er werd besloten aandacht te schenken aan I'll Be Back. Het resultaat van de vorige sessie had weinig 'schwung' en klonk weinig geinspireerd. Om dit project nou niet meteen terzijde te schuiven had Peter besloten enkele gitaarpartijen op te nemen op een click-track. Met een guide vocal erbij kun je dan fijn meespelen, en alles toch lekker strak in de maat houden. Dit bleek uitstekend te werken voor deze track. Thomas hield het ritme strak vast, en Jos luisterde weer gewoon naar Thomas. Take 1 was meteen goed, de baspartij hoefde maar op twee punten te worden gecorrigeerd. In the can dus! Nog een gitaarpartijtje van Ruud toevoegen om er een 100% Zinkopeters track van te maken, tweestemmig inzingen en klaar. Volgt in 2011.

Birthday had al grappig geklonken toen Jos en Thomas de partij samen speelden, en nog ongestructureerd met gitaren tijdens de pauze, maar het is een aanstekelijk liedje, lekker up-tempo en vol heftige gitaarlicks. Na een paar keer doorspelen begon de structuur aardig in te dalen, en dan is het een heel leuke track om te spelen. Maar er moest wel een drum-spoor worden opgeofferd om de gitaar van Peter erbij te krijgen, en dat werd de mic op de floortom (jammer voor het middeldeel, waar wel een strakke beat op de floortom in zit). Aldus werden er drie takes gedaan, waarvan take 2 de beste was. Vrijwel foutloos, zij het hier een daar wat rommelig. In het laatste half uurtje wat nog restte werd er heel snel een quick and dirty lead vocal ingezongen. Alle Zinkopters rond een SM58 microfoon - het ding stond zo hoog dat Peter's bijdrage in het geheel niet hoorbaar werd. Ach ja, had hij maar meer King Corn moeten eten in zijn jeugd. Maar heel spontaan klonk het wel, er werd veel plezier gemaakt, zoals het hoort op een verjaardagfeestje! En natuurlijk hebben we de foto’s nog!

Wat is er allemaal geleerd vandaag:

De bezetting tijdens de opname sessie:

De bezetting tijdens de try-out opname van Birthday: