Trouble-shooting "I'll Be Back" (Lennon-McCartney)

Het is ook altijd wat!

Het blijkt nogal wat voeten in aarde te hebben, deze track. De repetitie-versie klonk heel aardig, voldoende geinspireerd om er een volwaardige track van te maken. Dat werd op 13 november geprobeerd. Hoewel dat op zich niet slecht verliep (zie verslag), viel het resultaat toch tegen. De slaggitaar van Ruud klonk niet goed, en het gitaarlickje klonk houterig. Daarom probeerde Peter de insteek es om te draaien: thuis een slaggitaar inspelen op een clicktrack, en dan in de studio drums en bas overdubben. Hiervoor nam Peter op 10 december 2010 thuis de slaggitaar op (met de Martin D28), en het signatuur-riffje met de klassieke nylon-snaren gitaar. Hierop dubden Thomas en Jos op 11 december de drums en de bas in, in de opstelling die we toen hadden staan voor Dig A Pony.

Dit leek allemaal naar wens te verlopen. Peter voegde op 29 en 30 december hieraan de lead en harmony vocals toe. Nu nog een bijdrage bedenken voor Ruud, en het was een echte Zinkopeters track! Op 7 januari 2011 kwam Jos langs in de homestudio van Peter om wat manieren uit te proberen om een goed basgeluid te verkrijgen. Lukte ook goed, Peter had net nieuwe Rotosound snaren gekocht voor op de Fender P-bass, en het splitten van het signaal dmv een Radial J48 direct-inject box leverde een mooie sound op. Zowel het directe signaal als het signaal via Markbass klonk prima, en mengen van beide kanalen leverde ook mooie dingen op. Er werd door Jos nog even gauw een nieuwe overdub gedaan van de bas.

Alles goed en wel dachten we, maar kort daarna kwam de verassing: Thomas bleek op z'n basskick gedurende het hele nummer de beat op 1-3-je te spelen, terwijl Jos op z'n bas het Macca-partijtje op 1-je-3 hield. Bas en kick gingen zo dus tegen elkaar in. Dat helpt niet echt om het te laten swingen! Op versie 2 horen we de drums van Thomas, zonder bas, en horen we heel duidelijk het kick-patroon. Om te kijken of het aanpassen van de baspartij een snelle manier was om dit probleem op te lossen, heeft Peter op 23 januari een baspartij ingespeeld met een patroon die de kick van Thomas volgt. Oordeelt u zelf (versie 3).

Het ziet er dus naar uit dat dat allemaal nog es over moet. Om Jos te helpen de baspartij te oefenen heeft Peter versie 4 afgemixt. Hierin is een simpele drumpartij opgenomen, die de kick keurig op 1-je-3 legt. Versie 5 is een hele kale oefenversie met alleen de Martin D28 slaggitaar en de vocals. Alles is afgemengd met een minimum aan EQ en compressie. De vocalen zijn geheel onbewerkt. Tenslotte zei nog opgemerkt dat de slaggitaar op versie 2 en 3 anders is dan die van versies 4 en 5: omdat Jos en Thomas niet helemaal strak zaten waren er enkele maten die niet mooi synchroon liepen, dus daar heeft Peter op 30 december een nieuwe slaggitaar bijgezet, die de drums dan weer wel goed volgt. De slaggitaar van versies 4-5 is die van 10 december met een clicktrack als basis. Een vergelijkbaar verhaal geldt voor de klassieke gitaar - is later overgedaan om beter te passen bij de drumtrack van Thomas. De 12-snarige gitaar van versies 2 en 3 is alleen nog maar op clicktrack opgenomen.

De bezetting op de verschillende versies: